Wandeling van Ağlasun naar Tepe Düzen en Sagalassos

Printer-friendly versionSend to friend

De feiten

Beschrijving De wandeling start in Ağlasun en brengt je naar Tepe Düzen en Sagalassos. Het grootste gedeelte van de wandeling bestaat uit goed toegankelijke wegen, maar sommige andere delen zijn rotsachtig en eerder steil. De tocht van Ağlasun naar Tepe Düzen kan eveneens gedaan worden met de mountainbike (dit hebben we zelf nog niet geprobeerd)

De wandeling bestaat uit vijf duidelijke delen. Het eerste deel brengt je van het centrum van Ağlasun naar Basköy. Je vertrekt van het hoofdplein en wandelt richting de Sagalassos. Op het einde van het dorp ga je naar links. De weg leidt door velden en struikgewas met fruitbomen en bronnen, naar Yeşilbaşköy (Başköy).

In Yeşilbaşköy aangekomen, ga je naar rechts om de klim naar Tepe Düzen te beginnen (dit is het tweede gedeelte van de tocht). Na een tijdje (achter het tweede van de twee huizen), dien je links het rotsachtige geitenpad op te gaan, dat je via een zandweg naar Tepe Düzen zal brengen (klik hier voor meer informatie over Tepe Düzen). Vanaf Tepe Düzen heb je een mooi zicht over Ağlasun.

Voor het derde gedeelte van de wandeling, dien je terug te keren naar de fontein en rechts af te slaan. Eenmaal aangekomen op het hoogste punt, neem je de weg niet verder, maar daal je af langs de helling en volg je een soms onduidelijk kiezelpad tot je uiteindelijk aankomt aan een huis. Van daaruit kan je het pad (vol onkruid) nemen naar de stoffige weg die leidt naar de kalkfabriek. Terwijl je afdaalt naar de fabriek, kom je langs een buis die water spuit afkomstig van bronnen boven Sagalassos.

Het vierde gedeelte van de wandeling start door de heuvel op te klimmen aan de linkerkant. Je bevindt je tussen sarcofagen van de inwoners van Sagalassos. Het pad is onduidelijk en soms steil, maar als je aan de rechterkant naar de top klimt, zal je aankomen dichtbij de zogenoemde colonnadestraat waar je Sagalassos kan binnengaan en bezoeken.

Na het bezoek aan Sagalassos, daal je af naar Ağlasun (deel 5) vanaf de parking. Gebruik niet de geasfalteerde weg, maar de zandweg tegenover het huis van de bewakers (dichtbij de vlaggenmasten). Deze weg stopt na een korte tijd. Vanaf daar zal je moeten afdalen van terras naar terras, rechts aanhoudend (aan de kant van de Alexander heuvel) tot je uiteindelijk opnieuw uitkomt op het punt waar de klim richting Sagalassos gestart is. Deze keer moet je de stoffige weg verder naar beneden richting Ağlasun nemen. Op sommige punten zal je beneden aan de linkerkant de geasfalteerde weg zien die naar Sagalassos leidt. Wat verder zal een kort pad je laten afdalen naar deze weg. Naar rechts gaande, zal je terug gaan naar Ağlasun waar de wandeling is gestart.

Afstand De wandeling is ongeveer 18 km / 5 tot 6 uur (bezoek aan de sites niet inbegrepen).
Hoogteverschil Er wordt veel geklommen en gedaald. Zie de beschrijving hierboven voor meer details.
Rating (moeilijkheidsgraad) (moeilijke wandeling)
Datum 2009-08-21
Auteurs Tom Verweijen en Joeri Theelen

De map

Download de map file en open deze in Google Earth.

Javascript is required to view this map.

Foto's worden binnenkort toegevoegd...